Ζώα υπο εξαφάνιση

alt

 Η φύση παίζει παιχνίδια και συνήθως εις βάρος όλων όσων την αψηφούν. Έτσι και οι Αμερικάνοι που έχουν συνδέσει την πολική αρκούδα με την κουλτούρα της Coca Cola έφτασαν στο σημείο να προτείνουν την είσοδό της στην λίστα με τα απειλούμενα προς εξαφάνιση ζώα. Γιατί; Γιατί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης, έχει μειώσει την περιοχή των αρκτικών πάγων όπου κυνηγά η πολική αρκούδα.

Οι Αμερικάνοι είναι ζωόφιλοι αλλά μόνο όταν πρόκειται για ζώα που τους έχει μάθει η καταναλωτική κουλτούρα τους. Θυμίζω ότι  η συνθήκη του Κυότο δεν έχει επικυρωθεί από τους Αμερικάνους.

    ΑΙΛΟΥΡΟΠΟΔΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ

alt

        Η οικογένεια των αρκτιδών περιλαμβάνει και τους αιλουρόποδες, που τους συναντάμε σε πολύ υψηλά μέρη, πάνω από 3.000μ. Ο μεγάλος Πάντα ή αρκούδα του παππού Δαβίδ είναι το  μοναδικό είδος των αιλουριδών . Ζει στην Κίνα και στο Θιβέτ. Το μήκος του φθάνει έως 1,80μ. και το βάρος του τα 100 κιλά. Τα αυτιά του , τα μάτια του και τα μπροστινά του πόδια από τους ώμους έως τα πέλματα είναι μαύρα .Το υπόλοιπο σώμα του είναι λευκό. Τρέφεται με βλαστούς από μπαμπού.

Είναι ένα ζώο σπάνιο που ζει στην Ασία. ΄Εγινε το σύμβολο του Παγκόσμιου οργανισμού για την συντήρηση της φύσης ( WWF) .

ΟΙ ΝΕΟΙ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ

          alt  Ο τρόπος διαβίωσης των ζώων στους ζωολογικούς κήπους έχει αμφισβητηθεί συχνά από τους οικολόγους, που παρατηρούν ότι πολλά από αυτά υποφέρουν στα κλουβιά τους, νιώθουν μοναξιά και δεν μπορούν να αναπαραχθούν .

          Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέες μέθοδοι προσέγγισης των ζώων στους ζωολογικούς κήπους, που βοηθούν τη φυσιολογική τους ανάπτυξη και τους χαρίζουν μια καλύτερη καθημερινότητα.

           Το κυριότερο  όμως είναι ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία των ανθρώπων και η αντίληψη για τη χρησιμότητα των ζώων στην αιχμαλωσία και ο εντυπωσιασμός του κοινού , ενώ σήμερα η φροντίδα έχει στραφεί στο ζώο και στη σωστή του διαβίωση. Στους ζωολογικούς κήπους της Ολλανδίας και της Αμερικής παρατηρείται η τάση να αναπαραχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το φυσικό περιβάλλον των ζώων .Στα κλουβιά δημιουργούνται μικρογραφίες παρθένων δασών και αγρίων βράχων, αντικαθιστώντας τα κάγκελα, τις μεταλλικές κατασκευές και το μπετόν .

            Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα ψυχολογικά προβλήματα προσαρμογής  που αντιμετωπίζουν τα ζώα. Πολλά από αυτά βαριούνται στα κελιά τους αναπτύσσοντας νευρώσεις καιalt ψυχώσεις . Είναι ένα άθλιο θέαμα να βλέπει κανείς επιθετικούς και αντικοινωνικούς γορίλες, αλυσοδεμένους ελέφαντες, που κινούν το κεφάλι τους με μονότονο ρυθμό  ή τίγρεις που έχουν πέσει σε πλήρη απάθεια.

            Για να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα οι ζωολογικοί κήποι ανέπτυξαν ένα ''πρόγραμμα απασχόλησης'' των ζώων, που σχετίζεται κυρίως με την διατροφή τους. Αντί να δίνουν απλά στα ζώα την τροφή τους τα κάνουν να την αναζητήσουν. Η τροφή για τις πολικές αρκούδες είναι μέσα σε πάγο, για να αναγκάζονται να κουράζονται για να την βγάζουν έξω. Οι καφετιές αρκούδες πρέπει να πιάνουν τα ψάρια τους από μια δεξαμενή με τις δικές τους προσπάθειες. Οι λεοπαρδάλεις πρέπει να πιάνουν την τροφή τους που είναι κρεμασμένη από ένα σύρμα.

            Η διασκέδαση των ζώων είναι χαρά και για τους ίδιους τους φροντιστές τους, στην πραγματικότητα παίζουν μαζί τους για να τονώνουν την φυσική τους κατάσταση, έτσι ο καθαρισμός τους, το καθημερινό βούρτσισμα γίνεται απόλαυση για τα ζώα και βοηθά στην διατήρηση της Υγείας τους.

            Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την καταπίεση, οι δραστηριότητες των ζώων είναι μέσα στο πλαίσιο των φυσικών τους δεξιοτήτων έτσι δεν αναγκάζονται ποτέ να κάνουν κάτι αντίθετο με την φύση τους, όπως στο τσίρκο.

            Όπως λένε οι φροντιστές των νέων ζωολογικών κήπων, το πιο σημαντικό είναι, όταν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια σχέση επικοινωνίας με ένα ζώο. Είναι πολλά τα ζώα που τους αναγνωρίζουν και τους υποδέχονται με κινήσεις και φωνές. Είναι σημαντικό να μιλούν στα ζώα και να διατηρούν τη σχέση τους με καθημερινή επαφή .

            Οι ζωολογικοί κήποι κάνουν σε όλο τον κόσμο μια ποιοτική στροφή και γι αυτό σε πολλούς δεν υπάρχουν ελέφαντες, εξ αιτίας της μεγάλης δυσκολίας στη συντήρησή τους .Το σημαντικό τώρα πια δεν είναι να προσφέρουν θέαμα άλλα την δυνατότητα στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και στα παιδιά να γνωρίσουν τα άγρια ζώα σε΄ ";φυσικές'' συνθήκες ζωής.

            Οι ζωολογικοί κήποι σήμερα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πολιτιστικά ιδρύματα με την ευρεία έννοια του πολιτισμού. Σαν ένα είδος ''Μουσείου'' ζώντων εκθεμάτων, εξίσου σημαντικού με κείνα της  σύγχρονης τέχνης, μιά    και αρκετά από τα ζώα των ζωολογικών κήπων κινδυνεύουν με εξαφάνιση στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ισχύει λοιπόν το σλόγκαν ''καλύτερα αιχμάλωτα παρά νεκρά''

 

 

altaltalt

alt
Οι Αυστραλοί πρέπει να σφάζουν και να τρώνε περισσότερα καγκουρό αν θέλουν να σώσουν τον κόσμο από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υποστηρίζει οικολόγος ακτιβιστής.

Η αμφιλεγόμενη προτροπή καλεί τους Αυστραλούς να σταματήσουν να τρώνε βοδινό και να στραφούν στο εθνικό σύμβολο της Αυστραλίας ως τροφή, μετά από τη δημοσίευση της έρευνας που μιλά για τρόπους μείωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο υπεύθυνος ενέργειας της Greenpeace, Mark Wakeham, κάλεσε τους Αυστραλούς να αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας με κρέας καγκουρό για να μειώσουν την καταστροφή των δασών και την παραγωγή μεθανίου από τις αγελάδες και τα πρόβατα.

"Πρόκειται για μία αλλαγή στον τρόπο ζωής που μπορούμε να κάνουμε" λέει ο Wakeman. "Το να αλλάξουμε το είδος κρέατος που τρώμε είναι ένας μικρός τρόπος που κάνει διαφορά όμως"

Οι προτροπές για την κατανάλωση κρέατος καγκουρό αναφέρεται σε μελέτη με το τίτλος "Paths to a Low-Carbon Future" που παραγγέλθηκε από τη Greenpeace και δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η μελέτη συμπίπτει με τις προτροπές άλλων ειδικών που ζητάνε από τους ανθρώπους στις πλούσιες χώρες να αφήσουν το κόκκινο κρέας και να στραφούν στο κοτόπουλο και στα ψάρια.

Λένε πως περίπου το ένα τέταρτο των αερίων του θερμοκηπίου παράγονται από τη κτηνοτροφία, που αφήνει στην ατμόσφαιρα μεθάνιο.

Ο συγγραφέας της έρευνας Dr. Mark Diesendorf λέει πως μειώνοντας την κατανάλωση βοδινού κατά 20% και τρώγοντας καγκουρό αντ' αυτού θα μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 15 μεγατόνους μέχρι το 2020.

"Τα καγκουρό δεν παράγουν αέρια του θερμοκηπίου. Επίσης δεν καταστρέφουν το χώμα", λέει ο Diesendorf. Όπως δηλώνει, είναι σίγουρος ότι μία τέτοια προτροπή θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά τα καγκουρό είναι υγιεινό κρέας και χαμηλό σε λιπαρά.

"Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τα καγκουρό χαριτωμένα ζωάκια που πρέπει να τα αφήσουμε στην ησυχία τους. Έχουν το δικαίωμα στην άποψή τους αλλά όλο και περισσότεροι αλλάζουν γνώμη". Περίπου 3 εκατομμύρια καγκουρό σκοτώνονται για το κρέας τους κάθε χρόνο. Δολοφονούνται με σφαίρα ανάμεσα στα μάτια τη νύχτα.

πηγή
Δελτίο Τύπου
___________

Αναρωτιέται κανείς τι άλλο χρειάζεται αυτή η οργάνωση να ξυπνήσει από το βαθύ λήθαργο του welfarism και να σταματήσει να θεωρεί σημαντικά μόνο τα δικαιώματα των ζώων που είναι υπο εξαφάνιση. Παλαιότερα προέτρεπαν την κατανάλωση φαλαινών, τώρα καγκουρό...Αναρωτιέμαι ποιό είδος έχει σειρά όταν αποδειχθεί πως και η κατανάλωση καγκουρό δεν είναι βιώσιμη. Η λύση της χορτοφαγίας φαίνεται δεν πέρασε από το μυαλό τους παρά τις έρευνες που υποστηρίζουν πως είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. (βλ. Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που αποδεικνύει πως η βιομηχανία κρέατος και γάλακτος παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όλα τα μέσα μεταφοράς μαζί - Rearing cattle produces more greenhouse gases than driving cars, UN report warns 29/11/06)

Άντε να εξηγήσεις στα καγκουρό γιατί δολοφονούνται με σφαίρα στο κρόταφο,
και πληρώνουν χωρίς να φταίνε τα δικά μας λάθη. Και πάλι.